VPS ve VDS; bir sunucunun özel programlar kullanılarak kendinden daha küçük sanal sunuculara bölünmesine denir. Bir sunucu bölündüğü vakit minik parçalar halinde aynı özellikte sonucular elde edilir, fakat bu bölünme farklı şekillerde yapıldığında farklı özelliklerde minik sunucular elde edilmesi imkan dahilindedir.
Web siteniz gelişmeye ve ziyaretçi sayısı artmaya başladıkça, sitenizi barındırdığınız hosting paketi, sitenizin gereksinimlarına karşılık vermeyebilir ve kaynaklar yetersiz kalabilir. Bunun için hosting paketi aldığınız yerle bildirişime geçerseniz sizi VPS/VDS paketlerine sitenizi taşımanızı önerir. Bu yazımızda VPS ve VDS sunucularının tanımını ve aralarındaki temel farkları anlatmaya çalışacağız.
VPS Nedir?
Vps
VPS ingilizce Virtual Private Server ın kısaltılmış halidir. En sıradan tarifı ile bölünme işlemine girecek olan sunucunun yazılımsal olarak bölünmesi ile ortaya çıkar. Bu işlem sonucunda elde edilmiş VPS sunucuları ana sunucuya bağlı olarak çalışır ve ana sunucunun işletim sistemini kullanırlar. Aynı zamanda paylaşımlar yazılımsal olarak elde edilmiş olduğu için, ana sunucuda yada parçalacıklara ayrılmış VPS lerde herhangi bir sıkıntı olması durumunda bundan tüm VPS ler etkilenir. Ana sunucunun VPS lere atadığı ram miktarları, kullanıma gore öteki VPS ler içinde bölüştürülebilir. VPS ler ayrı ayrı sunucular olsa da, hepsi bölündükleri ana sunucuya ve diğer VPS lere bağlı küçük sunuculardır.
VDS Nedir?
Vds
VDS; Virtual Dedicated Server ın kısaltılmışıdır. VDS ler ise sunucunun donanımsal olarak bölünmesi ile oluşurlar. İşlem sonucunda oluşan VDS ler birbirlerinden bağımsız olarak, istedikleri işletim sistemini kullanabilirler. Bir VDS ye atanan özellik ve kaynaklar, ana sunucunun bölünmesiyle oluşan öteki VDS ler tarafınca kullanılamaz. Ana sunucudan oluşturulan bir VDS de, bir sorun ( VDS ye yapılan saldırılar, aşırı kaynak tüketimi vs…) meydana gelmesi durumunda, bundan diğer VDS ler kesinlikle etkilenmezler.
Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,
Bir Destek Talebi Oluşturun.